Boehringer Ingelheim brengt onderzoekers op het gebied van vlees- en melkkalveren samen om verkennend onderzoek te doen naar de gezondheid en het welzijn van kalveren
Brussel, 16 juli 2015 – Terwijl de zuivel- en rundvleesindustrie zich richt op de naleving van de belangrijkste gezondheidscriteria, komt uit diergeneeskundig onderzoek en onderzoek naar het gedrag van dieren naar voren dat boeren en veeartsen het welzijn van de kalveren moeten beschouwen als een elementair onderdeel van diergezondheid.
Om dit gegeven en andere factoren die van invloed zijn op de gezondheid van kalveren draaide het tijdens het achtste Expert Forum on Farm Animal Well-being dat Boehringer Ingelheim in juni 2015 in het Canadese Ontario organiseerde. Tijdens het Forum kwamen onderzoekers op het gebied van melk- en vleeskalveren, veeartsen en andere professionals uit de industrie bijeen om nieuwe informatie te presenteren over de vraag hoe de eerste levensstadia van een kalf, vooral vanuit het perspectief van het kalf, beter kunnen worden begeleid. Het Forum bood onderzoekers ook de gelegenheid hun onderzoeksstrategieën te delen met veeartsen afkomstig uit alle werelddelen.
“Het begint allemaal met het kalf. Of je nu Melkvee- of vleesveehouder bent, onderzoek leert ons dat het dierwelzijn in deze vormende maanden van het kalf van invloed is op de duurzame productiviteit van het desbetreffende kalf,” zegt dr. Robert Tremblay, veearts bij Boehringer Ingelheim (Canada) Limited.
“De sprekers spraken over uiteenlopende onderwerpen waaronder het belang van de band tussen moeder en kalf en de sociale ontwikkeling na de geboorte en tijdens het speenproces,” voegt dr. Tremblay hieraan toe. “Runderen zijn sociale dieren en de praktijk waarbij kalveren van de moeder worden gescheiden blijkt van invloed te zijn op de wijze waarop een kalf pijn ervaart en op de kwaliteit van leven van het dier. Dit zijn belangrijke overwegingen, zowel voor melkveehouders als voor vleesveehouders.”
Meer dan tachtig aanwezigen uit verschillende landen luisterden naar vooraanstaande deskundigen en diergeneeskundige onderzoekers uit Noord-Amerika die spraken over een scala aan onderwerpen waaronder nieuwe methoden om pijn als gevolg van de algemeen gangbare praktijken in de veehouderij te meten en te verminderen. Er werd ook gesproken over duurzame landbouw, de houding van consumenten tegenover de landbouw en de benadering van kennisoverdracht aan boeren. Andere onderwerpen die aan de orde kwamen, waren:
· de huidige praktijk in de kalveropfok waarbij sprake is van een combinatie van stressvolle gebeurtenissen zoals spenen, onthoornen en brandmerken en het cumulatieve effect van deze gebeurtenissen; er werd stilgestaan bij het effect dat kan worden bereikt door deze procedures te scheiden en pijn te bestrijden met behulp van niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddelen (NSAID's); boeren en veeartsen kunnen zo het welzijn van het kalf verbeteren en het optreden van pijn in deze levensfase verminderen.
· begrip van het effect van pijn, waaronder de vraag welke pijn van invloed is op de kwaliteit van leven van het kalf; dr. Dan Weary, medeoprichter van het dierwelzijnsprogramma van de University of British Columbia, sprak over het effect dat het isoleren van kalveren heeft en wees erop dat geïsoleerde kalveren een lager cognitief vermogen hebben, wat betekent dat ze langzamer leren en zich langzamer aan veranderingen aanpassen; boeren en veeartsen denken na over nieuwe methoden zoals het buddysysteem en het groepssysteem waarmee de groei en het leervermogen kunnen worden gestimuleerd en stress kan worden verminderd;
· verkenning van nieuwe technieken voor traditionele praktijken zoals brandmerken; onderzoekers zijn op zoek naar methoden waarbij de essentiële aspecten van bepaalde landbouwtradities behouden blijven en tegelijkertijd de kwaliteit van leven van de kalveren wordt verbeterd; dr. Cassandra Tucker, als onderzoeker verbonden aan het UC Davis in Californië, besprak alternatieven voor brandmerken met een heet ijzer, bijvoorbeeld vriesbranden, waarbij de sociale en gemeenschapsaspecten van deze praktijk behouden blijven maar er tevens naar wordt gestreefd om de pijn die kalveren lijden tijdens het brandmerken, te verminderen.
Over het door Boehringer Ingelheim georganiseerde Expert Forum on Farm Animal Well-being
Het achtste door Boehringer Ingelheim georganiseerde Expert Forum on Farm Animal Well-being: From Birth to Weaning, A Calf's Point of View, werd op 5 en 6 juni 2015 gehouden in Niagara-on-the-Lake, Ontario, Canada. Tijdens het Forum kwamen meer dan tachtig deskundigen op het gebied van de diergezondheidsindustrie en veeartsen uit heel Canada maar ook uit Australië, China, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Verenigde Staten, bijeen.
Dit was de eerste keer dat het Forum buiten Europa gehouden werd. Voor meer informatie over dit Forum en eerdere evenementen, ga naar: www.farmanimalwellbeing.eu