Boehringer Ingelheim zet groeifase consequent voort in boekjaar 2012
• De netto-omzet steeg met 11,5 procent tot ongeveer 14,7 miljard euro
• Opnieuw hoge toekomstgerichte investeringen in R&D/materiële activa
• De verkoop van PRADAXA® overschreed de 1 miljard euro
• De omzet van Animal Health overschreed voor de eerste keer de 1 miljard euro
• Verdere groei verwacht voor het lopende boekjaar
Het farmaceutische bedrijf Boehringer Ingelheim kijkt terug op een succesvol boekjaar 2012. Ondanks de vele uitdagingen slaagde het bedrijf erin om de winstgroei te handhaven. De netto-omzet steeg met 11,5 procent tegenover het voorgaande jaar, tot ongeveer 14,7 miljard euro (valutagecorrigeerd +6,3 procent). Voor het lopende boekjaar verwacht het bedrijf verdere mid-single-digitomzetgroei. Boehringer Ingelheim heeft nu meer dan 46.000 medewerkers wereldwijd, wat overeenkomt met een stijging van ongeveer 5 procent.
"2012 was een jaar waarmee we zeer blij zijn - zowel met de groei in de markt als met het bedrijfsresultaat, maar ook met de vooruitgang in onze pijplijn. We zijn de vele uitdagingen met succes aangegaan", vertelde Professor Andreas Barner, voorzitter van de raad van bestuur, op de jaarlijkse persconferentie in Ingelheim vandaag. Het bedrijf blijft zich toeleggen op innovaties uit eigen onderzoek en ontwikkeling. "Ondanks de steeds moeilijkere omstandigheden zullen we deze strategie voortzetten om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen", voegde Professor Barner er nog aan toe.
Nieuwe lanceringen gepland
In 2013 wil Boehringer Ingelheim een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van longkanker op de markt brengen. Naast diabetes zal oncologie de tweede nieuwe medische pijler van het bedrijf zijn. Verdere lanceringen van belangrijke therapeutische ontwikkelingen zijn gepland voor andere oncologische indicaties, maar ook voor COPD en astma, diabetes en hepatitis C. Boehringer Ingelheim richt zich opzettelijk niet alleen op bereidingen met een sterk omzetpotentieel, maar ook op het onderzoek naar bereidingen voor de behandeling van de zeldzame ziekte idiopathische longfibrose bijvoorbeeld. "We wijden ons ook aan onderzoek in domeinen met aanzienlijke onbeantwoorde medische noden die moeilijk te behandelen zijn en waarvoor er weinig patiënten zijn. Ook hier willen we een therapeutische bijdrage leveren ongeacht de winst", verklaart Professor Barner.
Gezonde financiën
"De onafhankelijkheid van de Boehringer Ingelheim-bedrijvengroep is het belangrijkste doel van de aandeelhouders. Onze bedrijfsstrategie wordt hieraan aangepast. Het bepaalt onze 'zin voor risico'. Het bepaalt ook onze financiële balansstructuur en verklaart waarom we ons geld inzetten op organische groei", zegt Hubertus von Baumbach, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor Financiën. "Boehringer Ingelheim rapporteert een actief vermogen van 6,2 miljard euro voor vorig jaar en een eigenvermogensaandeel van 35,7 procent. Dat maakt dat de financiën van de onderneming gezond zijn."
Bedrijfsresultaat beïnvloed door hoge toekomstgerichte investeringen
Boehringer Ingelheim behaalde een bedrijfsresultaat van ongeveer 1,85 miljard euro in het afgelopen boekjaar. Het resultaat werd beïnvloed door eenmalige effecten, maar ook door grote investeringen in onderzoek en ontwikkeling die we opnieuw realiseerden om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.
Stijgende uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling
De totale investeringen in onderzoek en ontwikkeling en materiële activa stegen ook vorig jaar opnieuw sterk. Boehringer Ingelheim verhoogde haar uitgaven voor R & D met 11 procent tot ongeveer 2,8 miljard euro. Het bedrijf investeerde vorig jaar 562 miljoen euro in materiële activa, een stijging van ruim 23 procent vergeleken met 2011.
Omzetgroei in alle bedrijfseenheden
In externe vergelijkingen van de top 15 van farmaceutische bedrijven is Boehringer Ingelheim opnieuw een van de snelst groeiende bedrijven. De drie domeinen, met name farmaceutische producten voor humaan en diergeneeskundig gebruik en biofarmaceutische producten, hebben bijgedragen aan de groei.
Het bedrijf behaalde een omzet van 13,08 miljard euro met farmaceutische producten voor humaan gebruik in 2012, wat overeenkomt met een groei van 12 procent vergeleken met het voorgaande jaar (valutagecorrigeerd +7,7 procent). Het domein van de producten op medisch voorschrift bleef instaan voor het leeuwendeel van de groepsomzet, met een aandeel van 78 procent. De netto-omzet in dit domein steeg met 13 procent (valutagecorrigeerd +7,1 procent) tot ongeveer 11,4 miljard euro. " Pradaxa® was het snelst groeiende geneesmiddel in onze portefeuille, met een groei van 76,2 procent", vertelt dhr. von Baumbach. "In 2012 haalden we voor de eerste keer een omzet van meer dan 1 miljard euro met Pradaxa®." Het meest succesvolle geneesmiddel is nog altijd verreweg Spiriva®. Van dit middel steeg de omzet van een al hoog niveau met nog eens 13 procent naar ongeveer 3,6 miljard euro.
Ook de omzet van vrij verkrijgbare geneesmiddelen steeg in 2012 met nog eens 7,8 procent (valutagecorrigeerd +4,7 procent) tot ongeveer 1,5 miljard euro. Dit domein vertegenwoordigt ondertussen tien procent van de netto-omzet van het bedrijf. De belangrijkste internationale merknamen zijn Buscopan®, Dulcolax®, Muscolvan®, Pharmaton® en Bisolvon®. De verkoop van Buscopan® overschreed in 2012 voor de eerste keer de drempel van 200 miljoen euro. Boehringer Ingelheim staat wereldwijd op de zevende plaats van de grootste zelfmedicatiebedrijven.
In het diergeneeskundig domein bereikte Boehringer Ingelheim voor de eerste keer ook een omzet van meer dan 1 miljard euro. Dat komt overeen met ongeveer 7 procent van de groepsomzet en een omzetgroei van 8,8 procent ten opzichte van vorig jaar (valutagecorrigeerd +3,8 procent). De belangrijkste groeifactoren waren opnieuw varkensgriepvaccins. Ingelvac CircoFlex® is met een omzet van 279 miljard euro niet alleen het best verkochte merk in diergeneeskunde maar blijft ook wereldwijd het meest verkocht product.
In 2012 verdiende Boehringer Ingelheim 549 miljoen euro met biofarmaceutische middelen. Dit komt overeen met een groei van 5,8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en ongeveer 4 procent van de groepsomzet.
Afzetgebieden - rijpe markten vertonen groei
In de drie belangrijkste markten, de VS, Japan en Duitsland, haalde Boehringer Ingelheim in 2012 een sterke omzetgroei en 60 procent van de groepsomzet. In Duitsland steeg de omzet met 8,7 procent, in Japan met 15,3 procent en in de VS met 15,1 procent.
De situatie op de Europese markt blijft moeilijk, met name in Frankrijk en Zuid-Europa. Naar verwachting zal er daar in de komende jaren geen verandering in komen.
Vooruitzichten
Voor het lopende boekjaar verwacht Boehringer Ingelheim haar groei voort te zetten en stelt een mid-single-digitstijging van de omzet voorop. In de komende jaren wil het bedrijf haar groeifase blijven doorzetten.
Meer informatie over het boekjaar 2012 vindt u op de website van Boehringer Ingelheim