Week van het Hartritme 2014: petje af!
De editie 2014 van de ‘Week van het Hartritme’ is zonet achter de rug en kan opnieuw een daverend succes genoemd worden. Dit jaar waren er meer dan 5.700 inschrijvingen in 85 deelnemende ziekenhuizen, ongeveer 13.000 personen die de online test aflegden en meer dan 250 hartritmecontroles in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat.
Brussel, 1 april 2014 – Met de vijfde editie van de ‘Week van het Hartritme’ heeft de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) zijn missie volbracht om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren over voorkamerfibrillatie (VKF), de meest voorkomende hartritmestoornis die elk uur nog vier Belgen treft. Twee indrukwekkende stunts huldigden dit jaar de campagne in en wisten zowel bij de bevolking als bij hun vertegenwoordigers in het Federaal Parlement heel wat aandacht te ontlokken.
Op 16 maart om 11u daverde het hart van het Centraal station van Brussel namelijk op het ritme van een VKF-episode, dat zowel muzikaal als visueel live gesimuleerd werd door meer dan 250 koorzangers en 30 hiphopdansers. Talrijke nietsvermoedende reizigers werden verrast door deze originele flashmob en het online videofilmpje werd ondertussen ook al meer dan 15.000 keer bekeken.
"Dit onverhoopt resultaat is een waardevol instrument in de strijd tegen de onwetendheid die deze verraderlijke aandoening nog al te vaak omringt. VKF vervijfvoudigt immers het risico op een trombose of beroerte”, zegt Dr. Georges H. Mairesse, Voorzitter van de BeHRA. “Onze actie kwam onverwacht – zoals een VKF-episode – en zo hebben we ons streefdoel kunnen behalen: een grotere bewustwording voor deze hartritmestoornis waar 1 Belg op 4 ouder dan 40 jaar ooit zal aan lijden.”
Gezien de komende verkiezingen en de grote stress die daarmee gepaard gaat, heeft de BeHRA op 20 maart eveneens gratis hartritmecontroles uitgevoerd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. Meer dan 250 leden uit onze federale instituties namen eraan deel. Met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar behoren de parlementsleden tot de risicogroep en blijven ze bijgevolg niet gespaard voor VKF. Dit initiatief maakte bovendien de politici en hun medewerkers bewust voor een problematiek die, door de vergrijzing van de bevolking, de komende jaren enkel nog in omvang zal toenemen.
Daarnaast geeft de wetenschappelijke online test aan iedereen de mogelijkheid om zijn of haar risicopercentage op VKF te berekenen en – in het geval van niet behandelde VKF – op een trombose of beroerte. Dit jaar legden al bijna 13.000 personen de test af.
Het exacte aantal personen dat een hartritmetest onderging in een van de deelnemende ziekenhuizen is nog niet bekend, maar bij de vorige edities namen gemiddeld meer dan 15.000 Belgen deel en werd bij 1,5% daarvan effectief VKF gedetecteerd.
Om de flashmob te herbeleven, klik hier voor het videofilmpje!
Over voorkamerfibrillatie (VKF):
VKF is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) kunnen veroorzaken.
VKF is de meest voorkomende hartritmestoornis en wordt frequenter met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 25 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar hebben te maken met deze stoornis.
Het aantal patiënten met voorkamerfibrillatie in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan VKF toegenomen met 60%.
VKF kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Bij 1 op 3 mensen geeft VKF helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.
Voor meer informatie, surf naar: www.mijnhartritme.be
Over BeHRA:
De BeHRA werd in 1980 als werkgroep van de Belgische Vereniging voor Cardiologie opgericht en is vandaag uitgegroeid tot een vereniging van cardiologen gespecialiseerd in de aanpak van hartritmestoornissen.
De belangrijkste taak van de BeHRA is aandacht opwekken voor de studie en de ontwikkeling van hartstimulatie, elektrofysiologie en hartritmologie in brede zin. Hiervoor organiseert zij wetenschappelijke vergaderingen, informeert zij en moedigt zij fundamenteel en klinisch onderzoek aan.
Voor meer informatie surf naar: www.behra.be.